Má stavební spoření smysl?

Stavební spoření je státem podporovaný typ spoření, který se v Česku těší veliké oblibě. Byl by zde tento finanční produkt stále tak oblíbený, kdyby Češi věděli veškeré informace?

Položili jsme si jednoduchou otázku. Má v dnešní době stavební spoření smysl? Jak už název napovídá, stavební spoření by mělo plnit funkci spořící. Víme však, že stavební spoření je často využíváno pro čerpání výhodného hypotečního úvěru.

Vzali jsme stavební spořitelnu České spořitelny, která má u klientů nejvyšší ohodnocení (viz. www.mesec.cz) a spočítali, jaký skutečný úrok nabízí za ideálních podmínek. Brali jsme v potaz pouze poplatek za zřízení a vedení účtu. Do výsledného úroku jsme přičetli i maximální státní podporu. Výsledek byl zajímavý.

Ideální částka, na kterou se vyplatí spořit je 20.000 kč. Jedná se o maximální částku, na kterou je poskytnuta státní podpora 15% p.a. (ročně). Státní podpora je tedy celkem 3.000 kč pro cílovou částku 20.000 kč. Stavební spořitelny poskytují svým klientů obvykle úrok kolem jednoho až dvou procent ročně. V případě České spořitelny je úroková sazba 2% p.a.

Výsledná částka, kterou po vložení našich 20.000 kč ze spořitelny po jednom roe získáme je 23.400 kč. Od této částky však musíme odečíst poplatky. Poplatek za zřízení je 1% z cílové částky, tedy 200 kč. Poplatek za vedení je v případě České spořitelny 300 kč. Celkem tedy po vložení 20.000 kč získáme 22.900 kč po jednom roce spoření.

Je tato částka zajímavá? Náš vklad narostl o celých 14,5%. Takový úrok je naprosto bezkonkurenční. Musíme však brát v úvahu, že se jednalo o ideální podmínky, kdy nám nebyly účtovány žádné poplatky za navýšení cílové částky, mimořádné výpisy apod. Ve chvíli, kdy bychom chtěli spořit větší částku, a to tak v případě spoření na bydlení často bývá, je vhodné zvážit i jiné finanční produkty. Zejména spořící účty Raiffeisen bank či mBanky. Ty nabízejí roční zhodnocení až 2,5% a výše poplatků není tak vysoká.

Sečteno a podtrženo stavební spoření se vyplatí v případě, že se chystáte žádat o hypotéku ze stavebního spoření. Vyplatí se také, když si jej sjednáte na cílovou částku 20.000 kč nejlépe na všechny členy vaší rodiny.

Kniha o hypot�k�ch